L Gustav Hansson
L Gustav Hansson f1896
Affärsmannen Gustav Hansson
Lissdaniels Karin och Gösta Hanssons äldste son var Gustav Hansson (1896-1932).
1916 startade han Firman L.Gustav Hansson. Firmans kontor låg i hans föräldrars hus på Grimsmyrheden.
Före Gustav användes skinnkläder av skogshuggare och hästkarlar vid timmerkörning. Pälsarna användes också av alla som åkte med häst i slädar till kyrkan eller på kalas. Sedan de första öppna bilarna kom så behövdes också pälsar och skinnkläder för värmen då bilarna inte hade några som helst värmeanordningar. En av de största skinnfabrikörerna, S P Person, stod enligt dotter-dottern Naemi på lastkajerna i Stockholms hamn och sålde lämpliga skinnkläder till arbetarna som lastade båtarna, “hamnsjåarna”
Gustav tänkte helt nytt. Det måste gå att tillverka skinnkläder som “fint folk” ville ha till fint. Han sydde upp flera modeller i tunnare och mjukare skinn och gick ut med jättestora annonser i bl.a. Stockholmstidningarna och tidningarna i andra städer. Gustav besökte de stora varuhusen och de finaste ekiperingsaffärerna och lyckades sälja skinnkläder som en totalt ny produkt. Affärerna gick strålande för Gustav. Han satte in stora annonser på världsmästar-simmaren Arne Borg med fru, se sidan 148.
Gustav skapade en helt ny skinnbransch i Malung. Efter hand måste de andra skinnfirmorna följa efter, men Gustav var enligt mig DEN EGENTLIGA SKAPAREN AV MALUNGS SKINNINDUSTRI. DET ÄR MYCKET STORT, MEN TYVÄRR GLÖMT, UTAN ATT NÅGON VILL MINNAS. Jag understryker att jag och min familj inte har några som helst släktband eller vänskapsband som gör mig jävig
Gustav lanserade bland annat den s.k. Borejackan, en lumberjacka i skinn, vilket var något helt nytt i branschen. Gustav var också en föregångsman i marknadsföring; han hade stora annonser i Stockholmstidningarna. Bland annat visade han i sina annonser världsrekordhållaren och olympiamästaren i simning Arne Borg med hustru iklädda Borejackan.
På sommaren 1935 hade Arne Borg också en storslagen och mycket uppskattad simuppvisning i älven vid bron i Malung
Då det blivit fart på affärerna fortsatte han med “att egentligen skapa sportbranschen”. Han startade tillverkning av skidor, stavar, skidbindningar, skidvalla, skidkläder. Se själv i boken så slipper jag räkna upp allt.
Se även hur han fick världsmästaren Särna-Hedlund att ha en speciell vit skiddräkt, då han tog guld på alla distanser under Olympiaden i S.t Moritz, en skiddräkt som inte var Sveriges dräkt. Den hade Gustav designat tillsammans med Hedlund. Det var naturligtvis helt emot reglerna att en svensk åkare inte skulle ha den svenska dräkten. Men det hela var en medveten utstuderad reklamkupp av Gustav. Alla talade om dräkten och om Gustavs firma. Sveriges olympiska kommitté protesterade livligt och förbjöd dräkten, men Hedlund åkte ändå och tog guld. Dräkten syddes av kyrkans arrendator Fritz Söderlunds fru i hennes kök. Mycket bråk om var dräkten egentligen syddes då alla ville ha äran. Men Fritz fru sydde den i sitt kök.
Gustavs affärsgeni och verksamhet var så fantastisk att det bör skrivas mer om den. Men jag har skrivit nästan allt i min uppsats. Gustavs lysande framtidsutsikter tog ett abrupt slut då Ivar Kreuger tog sitt liv i Paris. Gustav hade, som många andra, satsat mycket pengar på honom. Därför gick Gustavs firma så småningom också i konkurs och Gustav valde att även han ta sitt liv.
Gustavs öde var mycket tragiskt för Gustav och hans anhöriga. Men det var också en mycket stor förlust för Malungsbygden. Om Gustav fått leva hade han säkert byggt upp ett stort företag och skapat många arbetstillfällen i Malung. Det var tur för Malung att andra företag kunde ta över Gustavs produkter och affärsidéer. Både skinnindustrin och sportindustrin kom att fortsätta i ca 50 år till.
// Arnold Joos Maj 2016
Gustavs bror Hjalmar Hansson hade skinnfirma i Grimsåker, och hans andra 2 bröder Gunnar & Erik Hansson drev Bröderna Hanssons handskfabrik
Fotografier & annat skannat material
OS-mästaren i simning 1925 & 1928 Arne Borg och hans hustru iklädda Gustav Hanssons Borejacka
Bild ur Skinnarebygd 2010 sid 148
Gustaf fick världsmästaren Särna-Hedlund att ha en speciell vit skiddräkt, då han tog guld på alla distanser under Olympiaden i S.t Moritz,
en skiddräkt som inte var Sveriges dräkt. Den hade Gustav designat tillsammans med Hedlund.
Det var naturligtvis helt emot reglerna att en svensk åkare inte skulle ha den svenska dräkten.
Men det hela var en medveten utstuderad reklamkupp av Gustav. Alla talade om dräkten och om Gustavs firma.
Sveriges olympiska kommitté protesterade livligt och förbjöd dräkten, men Hedlund åkte ändå och tog guld.
Dräkten syddes av kyrkans arrendator Fritz Söderlunds fru i hennes kök. Mycket bråk om var dräkten egentligen syddes då alla ville ha äran.
Men Fritz fru sydde den i sitt kök
Per Erik Hedlund “Särna-Hedlund” i sin specialsydda skiddräkt. Skinnarebygd 2010
Nedan tidningsartikel om Särna Hedlunds vita dräkt (Falukuriren 19740201)